Wat is acromegalie?
Acromegalie is een zeldzame aandoening van de hypofyse, een klein kliertje onderaan de hersenen. De hypofyse produceert teveel groeihormoon met een overmatige groei van lichaamsdelen (handen, voeten, kaak) en organen tot gevolg. Acromegalie kan op elke leeftijd ontstaan maar ontstaat vooral op volwassen leeftijd, voornamelijk tussen het 30ste en 50ste levensjaar.
Typische symptomen zijn:
- groter wordende handen en voeten;
- veranderende gelaatstrekken (neus, kaken, oren);
- snurken (vergroting tong);
- slaapstoornissen;
- overmatig zweten;
- gewrichtspijn, stijfheid;
- hoofdpijn;
- vermoeidheid;
- verminderd zicht;
- tintelingen in de handen.
Een deel van de mensen met acromegalie ontwikkelen diabetes type 2. Hoge bloeddruk komt vaak voor en er is een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Ook andere functies van de hypofyse kunnen onderdrukt worden. Mogelijke gevolgen hiervan zijn impotentie, onvruchtbaarheid en een onregelmatige menstruatiecyclus.
Wanneer acromegalie ontstaat bij kinderen of jongeren die nog niet volgroeid zijn, zal er overmatige lengtegroei, of reuzengroei, optreden.
Acromegalie kan behandeld worden met een operatie, radiotherapie of met geneesmiddelen. Welke behandeling het meest geschikt is, is sterk individueel afhankelijk.
Lees meer
Lees minder
Wat zijn de oorzaken?
De oorzaak van acromegalie is meestal het ontstaan van een goedaardig gezwel in de hypofyse. Dit goedaardig gezwel maakt teveel groeihormoon aan. De oorzaak van het ontstaan van een goedaardig gezwel is niet gekend.
Lees meer
Lees minder
Wanneer ga ik best naar de huisarts?
Contacteer je arts bij vermoeden van acromegalie. Je arts zal je eventueel doorverwijzen naar een specialist.
Lees meer
Lees minder