Wat is de ziekte van Paget?
De ziekte van Paget is een chronische reumatische aandoening waarbij het evenwicht tussen de botaanmaak en botafbraak verstoord is. Op bepaalde plaatsen in het lichaam is er zowel een verhoogde afbraak als een verhoogde aanmaak van bot. Het nieuwe bot dat gevormd wordt is echter van slechte kwaliteit. Hierdoor kan het bot vervormen en neemt de kans op breuken toe.
De aandoening kan in één of meerdere botten voorkomen. De meest voorkomende plaatsen zijn het bekken, de wervelkolom, de schedel en de botten van armen en benen.
Vaak wordt de ziekte per toeval ontdekt, na het zien van afwijkingen op een röntgenfoto. Veel patiënten ondervinden, zeker in het beginstadium, weinig last.
Mogelijke klachten zijn
- Pijn in het aangedane bot die niet verdwijnt door rusten;
- Rode, warme, glanzende, gezwollen huid boven het aangedane bot;
- Hoofdpijn of gehoorproblemen bij aantasting van de schedel;
- Verminderde beweeglijkheid van armen/benen;
- Botbreuken;
- Vermoeidheid.
De ziekte van Paget is een zeldzame aandoening die meestal tussen de 35 en 60 jaar tot uiting komt. Een goede behandeling is nodig om verdere aantasting van het bot en complicaties te voorkomen. Met geneesmiddelen kan het ziekteproces afgeremd worden en kunnen pijnklachten verminderen.
Lees meer
Lees minder
Welke zijn de oorzaken?
De oorzaak is niet gekend. Erfelijkheid speelt een rol. Ook een virusinfectie zou een mogelijke oorzaak zijn.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
Zoek een evenwicht tussen het niet te veel belasten van je botten en het soepel houden van je gewrichten door beweging. Je arts en/of kinesist kan je een aangepast bewegingsprogramma bezorgen.
Lees meer
Lees minder
Wanneer ga ik best naar de huisarts?
Contacteer je arts bij klachten die kunnen wijzen op de ziekte van Paget. Deze kan je doorverwijzen naar een reumatoloog. Een snelle en goede behandeling is belangrijk om verdere aantasting van het bot en complicaties te voorkomen.
Wanneer tijdens de behandeling nieuwe klachten optreden of klachten verergeren, bespreek je dit best met je behandelend arts.
Lees meer
Lees minder
Onderzoeken
De diagnose kan gesteld worden op basis van volgende onderzoeken:
Bloedonderzoek
Een te hoog gehalte aan alkalische fosfatase kan wijzen op de ziekte van Paget. Daarnaast kunnen ook de stoffen die vrijkomen bij botafbraak gemeten worden.
Urineonderzoek
De stoffen die vrijkomen bij botafbraak kunnen opgespoord worden in het bloed.
Botscan
Via een botscan kan de arts vaststellen welke botten zijn aangetast. Er kan ook ingeschat worden hoe actief de aandoening bij jou is en hoe ver deze gevorderd is.
Röntgenfoto
Via röntgenfoto’s van de aangetaste botten kan de arts oordelen in hoeverre het bot is aangetast en kijken of er breuken zijn. Eventuele gewrichtsslijtage (artrose) wordt zo ook zichtbaar.
Lees meer
Lees minder