Wat zijn droge handen?
Normaal gesproken is de verdamping van vocht door de huid heel precies geregeld. Wanneer de hoeveelheid huidvetten in de huid verminderd is, wordt de huid gemakkelijker doorlaatbaar voor water. De juiste balans van de vochthuishouding in de huid verdwijnt en de huid droog uit. Hierdoor wordt de huid rood en schilferend. Bovendien kunnen kleine kloofjes in de huid ontstaan.
De huid van de handen heeft minder talgkliertjes en is daardooor brozer en kwetsbaarder. Handen krijgen het bovendien extra hard te verduren omdat ze regelmatig in contact komen met allerlei agressieve omstandigheden. Denken we maar aan weersomstandigheden, zepen, schoonmaakmiddelen enz. Als de huid te droog wordt, begint de huid te barsten en kunnen er scheurtjes en kloven ontstaan. Onze handen verdienen daarom extra aandacht, vooral tijdens de winter.
Bepaalde geneesmiddelen kunnen ook de huid uitdrogen.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
- Vermijd contact met "ontvetters" voor de huid zoals zeep, reinigingsmiddelen en chemische stoffen.
- Draag steeds handschoenen als je in contact komt met water. Als je langdurig rubberen of PVC handschoenen draagt, worden je handen vochtig door het zweten. Hierdoor krijgen we opnieuw een uitdrogend effect. Dit kan je vermijden door katoenen handschoenen onder de andere handschoenen te dragen. Let op voor latexhandschoenen. Heel wat mensen ontwikkelen hier een allergie voor. Dit geeft ook rode huid, jeuk en schilfering.
- Doe ringen af voordat je met schoonmaakmiddelen of chemische stoffen werkt, om te vermijden dat er restjes tussen de ring en huid achterblijven.
- Dep je handen droog na het wassen i.p.v. ze droog te wrijven.
- Houd de omgevingstemperatuur binnen beneden 20°C en zorg ervoor dat de lucht niet te droog wordt. Gebruik eventueel een luchtbevochtiger. Verlucht je huis regelmatig.
- Drink veel water en beweeg voldoende. Lichaamsbeweging stimuleert de bloedsomloop, waardoor de huidcellen voldoende zuurstof en voedingsstoffen krijgen.
- Draag steeds handschoenen als je in contact komt met koude en wind.
- Voed je handen intensief met handcrèmes. Zes tot zeven maal per dag smeren is ideaal. Gebruik 's avonds voor het slapengaan een extra vette crème en draag katoenen handschoenen.
- Gebruik een zonnecrème met voldoende sterke beschermingsfactor in de zomer en vermijd langdurige zonneblootstelling, want deze droogt de huid extra uit.
Lees meer
Lees minder
Wat vertel ik aan mijn apotheker?
Vertel welke producten je al gebruikt heeft.
Vertel hem/haar ook of je handen veel in contact komen met water of andere vloei- of vaste stoffen.
Lees meer
Lees minder
Wat kan mijn apotheker voor mij doen?
- Gebruik een handreinigingsolie i.p.v. een handzeep om de handen te reinigen.
- Gebruik voedende, beschermende handcrèmes voor overdag en herstellende, vette handcrèmes voor 's nachts. Handcrèmes voor overdag bevatten vaak bestanddelen die de handen beschermen bij contact met water. Vraag raad aan je apotheker.
- Een barrièrecrème zorgt ervoor dat er geen vocht aan de huid kan komen, maar werkt wel ademend.
- Capsules op basis van bernagie-olie en teunisbloemolie zijn rijk aan vetzuren, vooral uit het linolgamma. Bij een tekort aan deze vetzuren of een onevenwicht met andere vetzuren (omega-9) kunnen deze ingenomen worden.
Lees meer
Lees minder
Wanneer ga ik best naar de huisarts?
- Als je een allergie vermoedt.
- Als de bovenstaande maatregelen onvoldoende helpen.
- Als je ook eczeem of kloofjes, die niet genezen, ontwikkelt.
Lees meer
Lees minder