Wat is zonnebrand?
Je kent het wel. Het zonnetje schijnt en dat lokt je naar buiten. Je neemt een lange middagpauze op een zonnig terras. Heerlijk…! Maar nu ben je verbrand!
De zon zendt verschillende soorten straling uit, waaronder UV-licht. Normaalgezien beschermt je huid zichzelf hiertegen. Je huid wordt door de straling namelijk wat dikker, zodat er later minder straling door kan. Daarnaast maakt je huid ook pigment aan in de bovenste cellen (de opperhuid) om de onderliggende cellen te beschermen tegen de schadelijke straling. Deze bruine kleurstof bezorgt je ‘je mooi kleurtje’.
Wanneer je echter te lang in de zon blijft, krijgt je huid de kans niet om zich te beschermen en gaat ze door de straling als het ware ontsteken. Of met andere woorden: je verbrandt.
Niet iedereen verbrandt even snel. Dit hangt af van de hoeveelheid pigment in je huid. Een donkere huid en donker haar betekent dat je veel eigen pigment heeft. Je bent dus van nature uit al beschermd tegen de zon. Lichte huid en blond of ros haar betekent dat je weinig eigen huidpigment hebt en dat je bijgevolg minder beschermd bent.
Een licht verbrande huid ziet rood en zal tintelend, pijnlijk en warm aanvoelen. Naarmate je zwaarder verbrand bent, zal je huid ook opzwellen en komen er blaren tevoorschijn. Wanneer de verbranding ernstig is, kan je je ziek voelen met koude rillingen, koorts, misselijkheid, braken, hoofdpijn of hartkloppingen. In heel ernstige gevallen kan je zelfs bewusteloos geraken.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
Wanneer je merkt dat je verbrand bent, ga dan om te beginnen meteen uit de zon. Het heeft weinig zin om het erger te maken! Blijf de komende drie dagen uit de zon. Zo geef je je huid de kans om zich te herstellen.
Je kunt eventueel de pijn verzachten door de huid af te koelen met natte doeken of een lauwe douche. Drink zeker voldoende water.
Als je blaren hebt, prik ze dan niet door! Je laat ze best dicht, zodat je huid niet geïnfecteerd raakt.
Onder het motto “beter voorkomen dan genezen”, kunnen deze tips nuttig zijn:
- Blijf niet te lang in de zon. Laat je huid gewennen. Begin bijvoorbeeld met 20 minuten en bouw zo langzaamaan op.
- Vermijd de middagzon. Tussen 11 en 15u is de zonnestraling immers op zijn sterkst.
- Smeer je goed in met een goede zonnebrandcrème. Je apotheker kan je helpen bij de keuze van een juist product.
- Om een zonnesteek te vermijden, kan u best een hoed dragen en zoveel mogelijk de schaduw opzoeken. Dit is zeker belangrijk voor kinderen en kalende hoofden!
Lees meer
Lees minder
Wat vertel ik mijn apotheker?
Vertel wat je klachten zijn en hoe je ze hebt opgelopen. Heb je zelf al acties ondernomen? Deze informatie zal je apotheker op weg helpen om je het juiste advies te kunnen bezorgen. Gebruik je medicatie? Meldt dit dan zeker aan je apotheker. Sommige geneesmiddelen maken je immers gevoeliger voor het zonlicht, waardoor je sneller zal verbranden.
Lees meer
Lees minder
Wat kan mijn apotheker voor me doen?
Er zijn in de apotheek heel wat producten voorhanden die helpen je huid te verzorgen na zonnebrand. Zo kan een goede aftersun al soelaas brengen bij een lichte verbanding. Dit is een verkoelende, vochtinbrengende lotion met een verzachtend en verzorgend effect op de huid, voornamelijk dankzij aloë vera- of hamamelis-extracten.
Daarnaast kunnen zalfjes die extracten van kamille of arnica (valkruid) bevatten verzachtend en ontzwellend werken bij een lichte zonnebrand. Ook calendula (goudsbloem) kan verzachtend werken. Vraag hierover raad aan je apotheker.
Wanneer je wat zwaarder verbrand bent, gebruik je best een zalf of gel tegen brandwonden. Deze producten werken verkoelend, hydraterend en ook ontsmettend. Bovendien kunnen ze de brandwonde als het ware afdekken door er een soort film over te leggen. Vooral als je blaren hebt, kunnen ze nuttig zijn.
Als je zonnebrand echt pijnlijk is, kan je apotheker je helpen met paracetamol. Dit zal ook werken bij eventuele hoofdpijn en koorts.
De beste remedie tegen zonnebrand blijft een goede bescherming. Je apotheker zal je graag helpen door je een geschikte zonnecrème te bezorgen.
Welk huidtype ben je? Zal je veel aan de zon worden blootgesteld? Ga je zwemmen in de zon? Heb je een droge of een vette huid? Is het voor kinderen of volwassenen bedoeld? Je apotheker heeft voor elk wat wils.
Lees meer
Lees minder
Wanneer dien ik een arts te raadplegen?
Voelt je je ziek? Ben je verbrand over een groot deel van je lichaam? Of denk je dat je een zonnesteek hebt opgelopen? Ga dan naar de dokter.
Ook als je veel blaren hebt ga je best bij je arts langs.
Wanneer je een onverklaarbare uitslag hebt na blootstelling aan de zon. Vertel dit dan zeker aanje arts. Misschien is een van je geneesmiddelen wel de boosdoener.
Lees meer
Lees minder
Veilig in de zon
10 tips van de Vlaamse Kankerliga:
- Ken je huidtype en houd er rekening mee.
Vooral mensen met huidtype 1, maar ook met huidtype 2, moeten extra voorzichtig zijn.
Huidtype 1:Zeer lichte huid, sproeten, rossig of lichtblond haar, lichte ogen Verbrandt zeer snel, wordt altijd rood, bruint nooit |
Huidtype 2: Lichte huid, goudblond haar, lichte ogen Verbrandt snel, wordt altijd rood, bruint soms licht |
Huidtype 3: Lichtgetinte huid, donkerblond of bruin haar, vaak donkere ogen Verbrandt zeer zelden, wordt soms rood, bruint gemakkelijk |
Huidtype 4: Getinte huid, donker haar, donkere ogen Verbrandt bijna nooit, wordt niet rood, bruint zeer goed |
Huidtype 5: Donkere huid, donker tot zwart haar, donkere ogen Verbrandt zelden, bruint zeer goed |
Huidtype 6: Zeer donkere huid, zwart haar, donkere ogen Verbrandt bijna nooit, huid wordt donkerder |
- Gebruik steeds een goede zonnecrème met een hoge beschermingsfactor. Smeer je in, ten minste 15 à 30 minuten voor je naar buiten gaat. Ga zorgvuldig te werk zodat je geen lichaamsdelen vergeet. Eén keertje smeren voor de hele dag volstaat uiteraard niet, smeer om de twee uur. Het is ook belangrijk dat je de zonnecrème voldoende dik smeert.
- Vermijd intensieve blootstelling aan de zon, vooral tussen 11 en 15 uur, want de UV-straling is dan het grootst.
- Raadpleeg het weerbericht om de voorspelde UV-index te kennen en hou er rekening mee.
- Draag beschermende kleding.
- Zonneproducten zijn geen garantie dat de zon geen schade kan aanrichten. Als je lange tijd in de zon blijft, kun je toch nog verbranden. Er bestaat een duidelijk verband tussen het aantal keer dat iemand verbrandt in de zon en melanomen.
- Lig niet te 'bakken' in de zon maar beweeg liever. Ga wandelen, fietsen...; zo verandert de invalshoek van de zon op de huid voortdurend en is de kans op verbranding drie keer kleiner. Insmeren blijft zeker noodzakelijk.
- Draag een goede zonnebril: noch donkere glazen, noch een hoge prijs zijn een garantie voor een goede bescherming. Een goede bril vermeldt dat hij conform is met de EU-normen: hij heeft glazen die 60 tot 90% van de stralen wegfilteren. De glazen moeten ook voldoende groot zijn om de ogen te beschermen tegen zowel de rechtstreekse straling als de onrechtstreekse (stralen die langs boven, langs onder of langs opzij de ogen bereiken).
- Bescherm je ook tijdens de wintervakantie in de bergen. Sneeuw- en ijsvlaktes weerkaatsen de UV-stralen waardoor je sneller kan verbranden. In hoger gelegen streken is de UV-straling minder gefilterd door de atmosfeer. Gebruik best een hoge beschermingsfactor. Vergeet de lippenzalf met UV-filter en de zonnebril niet.
- UV-stralen worden niet door water tegengehouden, dus kun je ook verbranden in het water. Gebruik waterproof zonnecrème als je gaat zwemmen. Een natte huid is gevoeliger, droog je huid dus steeds goed af na een zwembeurt en smeer je opnieuw in.
Zonnebank
Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van de zonnebank. Het verhoogt het risico op huidkanker, waaronder ook melanomen. Sinds 1 augustus 2008 werd de wetgeving op de zonnebanken in ons land verstrengd. Jongeren onder de 18 en mensen met huidtype 1 mogen geen toegang meer krijgen tot de zonnebank. De onthaalverantwoordelijke van de zonnebank is ook verplicht om het huidtype van de klant te bepalen. De duur, de intensiteit en de frequentie van de zonnebankbeurten moeten aan het huidtype worden aangepast. Na de eerste zonnebankbeurt moet je minstens 48 uur wachten tot de volgende beurt. Bij de volgende beurten moet een minimuminterval van 24 uur worden gerespecteerd. Je bent ook verplicht om tijdens het zonnebanken een beschermende uv-bril te dragen.
Nuttige informatie
Op de website huidkanker.be en www.euromelanoma.org kun je heel wat nuttige informatie vinden.
Op www.veiligindezon.be kun e antwoorden vinden op vragen als:
- Hoe ontcijfer je een etiket van een zonneproduct,
- Hoe breng je een zonneproduct correct aan,
- Wat bedoelt de weerman met UV-index 9,
- Hoe bescherm je best u kinderen, enz...
Zonnebrand
Wanneer je merkt dat je verbrand bent, ga dan om te beginnen meteen uit de zon. Het heeft weinig zin om het erger te maken! Blijf de komende drie dagen uit de zon. Zo geef je je huid de kans om zich te herstellen.
Je kunt eventueel de pijn verzachten door de huid af te koelen met natte doeken of een lauwe douche. Drink zeker voldoende water.
Als je blaren hebt, prik ze dan niet door! Je laat ze best dicht, zodat je huid niet geïnfecteerd raakt.
Onder het motto “beter voorkomen dan genezen”, kunnen deze tips nuttig zijn:
- Blijf niet te lang in de zon. Laat uw huid gewennen. Begin bijvoorbeeld met 20 minuten en bouw zo langzaamaan op.
- Vermijd de middagzon. Tussen 11 en 15u is de zonnestraling immers op zijn sterkst.
- Smeer je goed in met een goede zonnebrandcrème. Uw apotheker kan je helpen bij de keuze van een juist product.
- Om een zonnesteek te vermijden, kan je best een hoed dragen en zoveel mogelijk de schaduw opzoeken. Dit is zeker belangrijk voor kinderen en kalende hoofden!
Lees minder
Lees meer